Het combinatiecijfer telt ook mee voor deze regel. Het cijfer voor de rekentoets telt in deze niet mee.
Je kunt niet zakken op een onvoldoende voor het examen in een extra vak. Maar je moet dan wel zonder dit extra vak voldoen aan de eisen om te slagen.
Het combinatiecijfer is het gemiddelde cijfer van vakken waarvoor je geen examen doet. Dit zijn:
De keuzevakken die mee kunnen tellen zijn:
Jouw school beslist welke keuzevakken meetellen voor het combinatiecijfer. Voor geen van de vakken van het combinatiecijfer mag je een 4 of lager halen. Het combinatiecijfer zelf moet ook hoger zijn dan een 4.
Wil je cum laude slagen in het vwo? Dan moet je een gemiddeld een 8 of hoger hebben voor de eindcijfers van:
Daarnaast mag je niet lager dan eindcijfer 7 en niet lager dan de beoordeling ‘voldoende’ hebben voor de vakken die meetellen voor de einduitslag.
Het tweede tijdvak voor het centraal examen wordt verlengd naar 10 dagen. Zo kunnen leerlingen die ziek zijn in het eerste tijdvak het examen afleggen in het tweede tijdvak en kunnen de centrale examens gespreid worden over het eerste en tweede tijdvak. Ook krijgen leerlingen een extra herkansing voor het centraal examen (2 in totaal).
Daarnaast mogen leerlingen 1 vak niet laten meetellen voor het bepalen van de uitslag. Dat mag geen kernvak zijn. Kernvakken verschillen per schoolsoort. Voor het vmbo is Nederlands een kernvak, voor het havo en vwo zijn Nederlands en Engels en voor zover van toepassing wiskunde (A, B of C) kernvakken. Deze maatregelen gelden ook voor kandidaten van het staatsexamen.
Het beroepsgerichte profielvak in het vmbo wordt afgesloten met een schoolexamen in plaats van met een centraal schriftelijk en praktisch examen (cspe). Scholen moeten zich bij alle examens aan de richtlijnen van het RIVM houden.
Een initiatief van Urbandesk - Websites met Joomla
Ondanks het vertrouwen in de correctheid van de berekeningen en informatie op deze site, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend.